Kurczak w panierce kukurydzianej
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.68)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Kurczak
½ szklanki pełnoziarnistej mąki
2 jaja
1 czubata łyżka musztardy Dijon
2 szklanki zgniecionych płatków kukurydzianych
4 piersi z kurczaka, bez skóry i kości
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos Curry
½ szklanki bulionu z kurczaka
½ szklanki śmietanki 35%
2 łyżki skrobi kukurydzianej
¼ szklanki wody
1 łyżka curry
sól
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wsypać mąkę do średniej wielkości miski. W innej misce dokładnie roztrzepać jaja z musztardą. Do trzeciej miski wsypać płatki kukurydziane. Posolić i posypać pieprzem piersi kurczaka, obtoczyć w mące. Strzepnąć nadmiar mąki i zanurzyć w jajach z musztardą, potem obtoczyć w płatkach kukurydzianych delikatnie dociskając, żeby mięso było dokładnie nimi pokryte. Ułożyć piersi kurczaka na wysmarowanej oliwą blasze i piec 25 minut, aż panierka będzie chrupka, a mięso nie będzie surowe. Podawać z sosem curry lub innym.
Sos curry
Podgrzać w małym rondlu bulion ze śmietanką, na średnim ogniu. Rozpuścić skrobię kukurydzianą w wodzie, wlać do bulionu, wymieszać. Dodać curry, ubijać trzepaczką aż sos zgęstnieje. Doprawić solą.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W