Kruchy spód migdałowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.28)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g cukru
- 250 g miękkiego masła
- 250 g migdałów obranych ze skórki
- 1 jajo
- 2 żółtka
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Migdały zmiksować na mąkę w malakserze. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie i wyrobić spójne ciasto. Ciasto będzie mokre i tłuste. Odstawić do lodówki na godzinę, by ciasto stwardniało. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Pomiędzy arkuszami pergaminu rozwałkowywać cieniutkie placki, grubości ok. 0,5 cm. Wyciąć z nich równe prostokąty i na pergaminie, na którym były wałkowane przenieść na blachy. Piec aż się lekko zrumienią, ok. 17 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W