Kruche ciasto na mazurki
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 200 g masła
- 70 g migdałów
- 300 g mąki krupczatki
- 60 g cukru
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 kropla aromatu migdałowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmiel migdały na drobno. Ugotuj dwa jajka na twardo. Do kopca mąki, cukru i soli wbij jedno jajko oraz dodaj aromat migdałowy. Wymieszaj dobrze. Żółtka przetrzyj przez sitko i dodaj do ciasta wraz z masłem i zmielonymi migdałami. Zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Podziel ciasto na trzy części. Rozwałkuj po kolei każdą część ciasta na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Tradycyjnie powinny to być kwadraty lub prostokąty. Na każdym z blatów wokół krawędzi ułóż z wałeczka ciasta rant. Przełóż na papier do pieczenia i nakłuj widelcem. Piecz na złoto w piekarniku nastawionym na 200 stopni C ok. 20 min.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W