Kruche ciasteczka maślane
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Kruche ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 100 g dobrego masła
- 125 g mąki pszennej
- 2,5 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty z wanilii
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z podanych składników można przygotować 1 blaszkę ciastek. Masło wkładamy do malaksera, dodajemy cukier i ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy esencję waniliową, szczyptę soli i mąkę. Ucieramy krótko. Można masę przełożyć do miski i połączyć z mąką za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy zgrabne ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160 st. ok. 10 minut. Delikatnie ściągamy z blaszki, studzimy na kratce i podajemy posypane cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W