Krewetki w zielonym curry z karambolą

Krewetki w zielonym curry z karambolą
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: Po-smak świata z Gosią Molską
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

Zielona Pasta Curry: (Pozostałość przechowywać w lodówce lub zamrozić)

  • 4 średnie zielone chilli, bez pestek, posiekane
  • 2 szalotki, posiekane
  • kawałek 5 cm obranego i startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • mały pęczek świeżej kolendry (łodygi i korzenie)
  • 2 łodygi trawy cytrynowej, posiekanej
  • 1 limonka, wiórki, skórki i sok
  • 8 liści limonki kaffir, rozdartych na kawałki
  • kawałek 2,5cm galangalu, obranego i posiekanego
  • 1 łyżka nasion kolendry, rozgniecione
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, rozgniecionego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego tajskiego
  • 3 łyżki olej ryżowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Krewetki należy obrać z pancerzyka i usunąć przewód pokarmowy - umyć krewetki.
Przesmażamy na dwóch łyżkach oleju ryżowego, obrane krewetki kilka sekund z każdej strony. Wlewamy mleko kokosowe, zieloną pastę curry mieszamy, po chwili doprawiamy do smaku sosem rybnym i cukrem. Należy zagotować.
Karambolę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do „curry”. Należy zagotować
Na sam koniec dodajemy zioła i układamy na talerzu, dekorujemy plasterkami świeżego chili
Zielone curry podajemy z ryżem jaśminowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA