Krewetki w chili
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Tajemnice domowych przepisów (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Masala
4 ząbki czosnku
4 świeże czerwone chili
1 łyżeczka kaszmirskiego chili w proszku
2 łyżki drobno posiekanych liści mięty
1 łyżeczka drobno posiekanej trawy cytrynowej
½ łyżeczki kurkumy
sól do smaku
Dodatkowo
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka czarnej gorczycy
12 świeżych krewetek tygrysich, oczyszczonych, w pancerzach
2 łyżki soku z limonki
Dekoracja
rukola do przybrania
10-12 cząstek limonki
½ szklanki posiekanych liści kolendry
½ szklanki drobno posiekanej dymki
Przygotowanie
Utrzyj składniki masali w moździerzu na gładką pastę. Rozgrzej oliwę w woku na średnim ogniu, dodaj gorczycę, a po 1 min masalę i mieszając podsmaż, aż zacznie pachnieć. Zwiększ płomień i dodawaj po 2-3 krewetki, stale mieszając, żeby dobrze pokryły się pastą. Smaż je ok. 5 min, aż będą różowe. Dodaj sok z limonki. Ułóż krewetki na liściach rukola i obłóż cząstkami limonki. Skrop je sokiem limonkowym, posyp kolendrą i dymką. Natychmiast podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W