Krem z kukurydzy

Krem z kukurydzy
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Boczek smażymy na patelni. Kolby kukurydzy oczyszczamy z liści i włókien. Ostrym nożem ścinamy wierzchnią część ziarenek. Przekładamy je do naczynia. Następnie przejeżdżamy nożem po sercu kukurydzy i wyskrobujemy z niego „mleczko” (do naczynia, do którego przełożyliśmy odcięte ziarenka). Wyjmujemy z patelni usmażone plastry boczku i kładziemy je na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. A do tłuszczu, który pozostał na patelni trafiają odcięte ziarenka kukurydzy i „mleczko”. Pod wpływem temperatury mleczko zgęstnieje, co potrwa około czterdziestu minut. W czasie smażenia dolewamy do kukurydzy odrobinę wody, żeby się nie przypaliła. Na koniec przyprawiamy całość solą i pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA