Koryfena w wiórkach kokosowych z salsą ananasową

Koryfena w wiórkach kokosowych z salsą ananasową
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Salsa ananasowa:
1 obrany mały ananas, pokrojony w kostkę
1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
1 mała zielona papryka pokrojona w drobną kostkę
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku lub 1 łyżka pimento pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka białego octu winnego
2 łyżki oliwy

Ryba:
4 filety po 175 g koryfeny lub lucjana
sok wyciśnięty z 2 limonek plus 1 łyżka
1 drobno posiekany, duży ząbek czosnku
4 łyżki drobno startego świeżego kokosa
4 gałązki tymianku lub 2 łyżeczki listków
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka masła

Przygotowanie:
Przygotować salsę. Ananasa wymieszać z cebulą, zieloną papryką, papryką w proszku, cukrem, białym octem winnym i oliwą. Odstawić na bok, na czas przyrządzania ryby. Filety rybne ułożyć w płytkim naczyniu. Wymieszać sok z 2 limonek z czosnkiem. Zalać rybę. Odstawić do zamarynowania na 1-2 godziny. Wiórki kokosowe połączyć z listkami tymianku. Obtoczyć rybę w wiórkach z obu stron. Przycisnąć palcami panierkę do powierzchni ryby. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego. Smażyć rybę po 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie złota i chrupiąca. Na minutę przed końcem smażenia ryby wrzucić na patelnię masło i wlać pozostałą łyżkę soku z limonki. Przełożyć rybę na ciepłe talerze i polać sosem maślanym. Podawać z salsą ananasową.

© Gary Rhodes

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA