Kokosowe małże
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 1 kg świeżych
- oczyszczonych małży
- 1 mała cebula
- drobno posiekana
- 2-4 zielone papryczki chilli
- w całości
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- obrany i roztarty w moździerzu
- 4 ząbki czosnku
- obrane i roztarte w moździerzu
- 1 łyżka garam masala
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 60 g suszonego miąższu kokosa
- olej roślinny do smażenia
- sól do smaku
- garść posiekanej świeżej kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju zrumienić cebulę. Dodać papryczki, pastę z imbiru i czosnku, sól, garam masalę i pomidory. Podgrzewać, aż pomidory zmiękną. Tymczasem ugotować małże we wrzącej wodzie, około trzech minut, dopóki się nie otworzą. Wyjąć łyżką cedzakową. Wodę zachować. Do pomidorów z przyprawami dodać miąższ kokosa, kolendrę i trochę wody z gotowania małży. Zamieszać. Sos powinien być gęsty. Włożyć małże do sosu i dokładnie zamieszać. Podawać z pieczywem lub ryżem basmati.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W