Khicheri – oczyszczające danie z ryżu i soczewicy
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 35 g ryżu basmati
- kilkakrotnie opłukanego w zimnej wodzie
- 35 g soczewicy
- 1 łyżeczka ghee
- ½ łyżeczki nasion kminu
- ½ posiekanej małej cebuli
- 1 zielona papryczki chilli
- w całości
- ½ łyżeczki świeżego imbiru
- startego na tarce
- ½ posiekanego ząbka czosnku
- sól do smaku
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 400 ml wody
- ¼ łyżeczki garam masala
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ryż i soczewicę zalać wodą i odstawić na pół godziny. Roztopić w rondlu ghee. Dodać kmin i prażyć 20 sekund, aż nasiona zmienią kolor i zaczną pachnieć. Dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać papryczkę, imbir, czosnek i sól i smażyć minutę. Następnie dodać osączony ryż i soczewicę, kurkumę i wodę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aż ryż i soczewica będą miękkie. Dodać garam masalę i pieprz, wymieszać i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W