Keshi yená
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes na Karaibach
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 1 okrągła gomółka sera edamskiego lub goudy
- bez skórki
- 900 g mielonego kurczaka lub wołowiny
- 3 pomidory obrane i pokrojone w kostkę
- 1 cebula pokrojona w krążki
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
- 50 g oliwek pokrojonych na plasterki
- 2 łyżeczki kaparów
- osączonych z zalewy octowej
- 50 g rodzynek
- 50 g posiekanych suszonych śliwek
- 1 łyżka posiekanej natki
- ¼ drobno posiekanej papryki chińskiej lub chlust sosu tabasco
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka angielskiej musztardy lub do smaku
- 4-5 łyżek oleju roślinnego
- 5 jaj
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Odkroić wierzch sera i odłożyć na bok. Ostrożnie wydrążyć środek tak, żeby powstała skorupa o grubych ściankach. Powinna przypominać wydrążoną dynię. Mielone mięso wymieszać z pomidorami, cebulą, czosnkiem, papryką, oliwkami, kaparami, rodzynkami, śliwkami suszonymi, natką i chili. Doprawić sosem Worcestershire, solą i pieprzem. Olej rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić mieszaninę i zrumienić mięso. Zmniejszyć płomień. Dodać przecier pomidorowy, ketchup i musztardę. Dusić 15-20 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Piekarnik podgrzać do 180°C. Rozkłócić cztery jajka i wymieszać z mięsem. Przełożyć do skorupy sera. Posmarować rozmąconym jajkiem. Przykryć odkrojonym wcześniej wierzchem gomółki. Przycisnąć „pokrywkę” i posmarować jajkiem. Natłuścić naczynie żaroodporne. Wlać warstwę wody do wysokości 3 cm. Włożyć ser i gotować 1 do 1 ½ godziny. Gomółka się rozszerzy i lekko spłaszczy, ale zachowa kształt. Podawać na gorąco, po pokrojeniu na kawałki. Resztki można podawać po podgrzaniu. Są bardzo smaczne.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W