Karnawałowe ciasteczka karaibskie
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 300 g mąki kukurydzianej
- 3 łyżki miałkiego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 g masła
- 4-6 łyżek wody
- olej roślinny do smażenia
- cukier cynamonowy
- 2 łyżki miałkiego cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przesiej mąkę pszenną i kukurydzianą do dużej miski, dodaj cukier, proszek do pieczenia, cynamon, wanilię oraz szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Utrzyj sypkie składniki z masłem, aż masa zacznie przypominać tartą bułkę. Wmieszaj tyle wody, by uzyskać ciasto - miękkie, lecz nie za luźne. Podziel je na 6 równych porcji, następnie utocz z każdej coś na kształt małej piłki do rugby. Wymieszaj miałki cukier z cynamonem na talerzu i odstaw. Wypełnij do połowy głęboki rondel olejem roślinnym i postaw na dużym ogniu. Gdy powierzchnia oleju zacznie połyskiwać, smaż ciastka porcjami przez 5 min obracając je w czasie smażenia, żeby się zrumieniły. Wyłóż blachę do pieczenia papierowym ręcznikiem i wykładaj na niego usmażone ciastka, żeby odsączyć nadmiar oleju. Ciągle gorące obtocz w cynamonowym cukrze, odstaw, żeby nieco przestygły i podawaj na ciepło.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W