Karnawałowe ciasteczka karaibskie

Karnawałowe ciasteczka karaibskie
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska
Ilość osób:
10

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przesiej mąkę pszenną i kukurydzianą do dużej miski, dodaj cukier, proszek do pieczenia, cynamon, wanilię oraz szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Utrzyj sypkie składniki z masłem, aż masa zacznie przypominać tartą bułkę. Wmieszaj tyle wody, by uzyskać ciasto - miękkie, lecz nie za luźne. Podziel je na 6 równych porcji, następnie utocz z każdej coś na kształt małej piłki do rugby. Wymieszaj miałki cukier z cynamonem na talerzu i odstaw. Wypełnij do połowy głęboki rondel olejem roślinnym i postaw na dużym ogniu. Gdy powierzchnia oleju zacznie połyskiwać, smaż ciastka porcjami przez 5 min obracając je w czasie smażenia, żeby się zrumieniły. Wyłóż blachę do pieczenia papierowym ręcznikiem i wykładaj na niego usmażone ciastka, żeby odsączyć nadmiar oleju. Ciągle gorące obtocz w cynamonowym cukrze, odstaw, żeby nieco przestygły i podawaj na ciepło.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA