Karmel ze słoną lukrecją

Karmel ze słoną lukrecją
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • 200 ml śmietany
  • 175 g cukierków ze słonej lukrecji „Turecki Pieprz”, rozgniecionych (lub innych twardych cukierków z lukrecji)
  • 20 g masła
  • 1 łyżka syropu
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki czarnego barwnika spożywczego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Wsyp do garnka proszek z cukierków i dołóż masło. Wlej składniki płynne. Gotuj 16 minut, bez przerwy mieszając. Wylej masę na silikonową matę do pieczenia i zostaw do przestygnięcia. Pokrój w kwadraty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA