Hummus z suszonymi na słońcu pomidorami
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 480 g gotowanej ciecierzycy
- 2-5 łyżek tahini - pasty sezamowej
- 2-5 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 150 g suszonych na słońcu pomidorów
- 1½ cytryny (tylko sok)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmiksować ciecierzycę na niezbyt gładką masę. Dodać po dwie łyżki tahini, oliwy i starty czosnek. Zmiksować. 5-6 pomidorów zostawić do przybrania, a pozostałe dodać do masy wraz z niewielką ilością oleju, w którym się moczyły. Zmiksować. W razie potrzeby dodać więcej tahini i oliwy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Masę umieścić w misce, przybrać suszonymi pomidorami i podawać ze świeżymi warzywami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W