Hummus cytrynowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty, Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
Składniki:
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
- odsączonej i opłukanej
- 1 ząbek czosnku
- zmiażdżony
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- zimna woda
- sól i pieprz
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
- 6 małych chlebków pita pokrojonych na 3 części
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W malakserze zmiel ciecierzycę z czosnkiem, tahini, sokiem cytrynowym i oliwą na gładką masę, dodając zimną wodę aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Dodaj posiekaną natkę i wstaw do lodówki przed podaniem.
Podawaj z kawałkami kurczaka z rożna i pitą.
Podawaj z kawałkami kurczaka z rożna i pitą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W