Hummus cytrynowy

Hummus cytrynowy
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty, Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska

Składniki:

  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy
  • odsączonej i opłukanej
  • 1 ząbek czosnku
  • zmiażdżony
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • zimna woda
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
  • 6 małych chlebków pita pokrojonych na 3 części

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W malakserze zmiel ciecierzycę z czosnkiem, tahini, sokiem cytrynowym i oliwą na gładką masę, dodając zimną wodę aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Dodaj posiekaną natkę i wstaw do lodówki przed podaniem.
Podawaj z kawałkami kurczaka z rożna i pitą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA