Horchata
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Napoje
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 6 łyżek białego długoziarnistego ryżu
- 1¼ szklanki blanszowanych migdałów
- 1 laska cynamonu o długości 2,5 cm
- 1 szklanka cukru
- duża szczypta soli gruboziarnistej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dzień przed przygotowaniem zetrzyj na proszek ryż w młynku do przypraw. Przenieś do dużej miski, dodaj migdały i cynamon. Wlej około 600 ml gorącej wody, wymieszaj, przykryj i pozostaw na 6 godzin.
Wyciągnij laskę cynamonu. Miksuj składniki blenderem przez około 4 minuty, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj 2 szklanki wody i miksuj przez kilka sekund. Na dużej misce umieść duże sito z 3 warstwami gazy. Powoli przelewaj przez nie mieszankę, delikatnie dociskając, żeby łatwiej przechodziło. Następnie zbierz rogi gazy i wyciśnij pozostały płyn. Wymieszaj z cukrem i solą, aż składniki się złączą. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody. Przykryj i umieść w lodówce. Przed podaniem wymieszaj.
Wyciągnij laskę cynamonu. Miksuj składniki blenderem przez około 4 minuty, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj 2 szklanki wody i miksuj przez kilka sekund. Na dużej misce umieść duże sito z 3 warstwami gazy. Powoli przelewaj przez nie mieszankę, delikatnie dociskając, żeby łatwiej przechodziło. Następnie zbierz rogi gazy i wyciśnij pozostały płyn. Wymieszaj z cukrem i solą, aż składniki się złączą. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody. Przykryj i umieść w lodówce. Przed podaniem wymieszaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W