Homar thermidor z ogniska
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 9)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
3 sztuki 600-800 g homarów, przekrojonych wzdłuż na pół, oczyszczonych
- 250 ml (1 szklanka) białego wina
- 60 ml (¼ szklanki) koniaku
- ¼ szklanki drobno posiekanych szalotek
- 1 bukiet estragonu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- ¼ szklanki drobno startego parmezanu
- kromki bagietki posmarowane masłem i opieczone, do podania
- dziki fenkuł, do dekoracji
-
Sos beszamelowy
- 500 ml (2 szklanki) mleka
- ½ brązowej cebuli
- 6 goździków
- 2 liście laurowe
- 75 g masła
- 2 łyżki mąki
- 1 żółtko jaja
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
-
Sałatka z fenkułu
- 4 szklanki mieszanki zielonych sałat
- ¼ szklanki liści pietruszki
- 1 mała główka fenkułu, pokrojona w cienkie plasterki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kwiatów dzikiego fenkułu (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozpal ognisko i poczekaj, aż rozgrzeje się węgiel. Ewentualnie rozgrzej grill. Upiecz homary, kładąc je najpierw przekrojoną stroną do góry. 5-7 minut z każdej strony, aż mięso będzie można łatwo wyciągnąć z pancerzyków. Mięso pokrój na duże kawałki.
Aby zrobić beszamel, nadziej cebulę goździkami i wrzuć do garnka z mlekiem i liśćmi laurowymi. Doprowadź mleko prawie do zagotowania i zdejmij z ognia. Odstaw na kilka minut.
Roztop masło w rondlu na średnim ogniu. Kiedy pojawi się pianka, dodaj mąkę i mieszaj przez 2 minuty, aż konsystencja będzie przypominać piasek. Stopniowo dodawaj ciepłe mleko i mieszaj, aż sos zrobi się gładki. Gotuj jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając, a potem zdejmij z ognia. Dodaj żółtko i gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.
W rondlu umieść białe wino, koniak, szalotki i estragon. Gotuj, aż płyny zredukują się do objętości 2 łyżek. Wyrzuć estragon i dodaj resztę do sosu beszamelowego razem z musztardą i wymieszaj. Dodaj też kawałki homara.
Rozgrzej grill. Wypełnij pancerzyki homara sosem thermidor i posyp parmezanem. Połóż na wielkiej blasze, podstaw pod grill i piecz przez 5 minut na złocisty kolor.
W tym czasie wymieszaj składniki na sałatkę w dużej misce. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj homary z sałatką i pieczywem z masłem. W razie potrzeby posyp dzikim fenkułem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź