Homar a la Rachael
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.36)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Owoce morza
Składniki:
- 2 duże homary
- 1 szklanka śmietany 35%
- 2 puszki pomidorów w kawałkach (po 400 g)
- butelka białego wytrawnego wina (750 ml)
- 2 cebule
- posiekane
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego chrzanu ze słoika
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- 1 opakowanie (500 g) makaronu penne (rurki)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj 2 szklanki wody. Włóż homary do wrzątku, przykryj pokrywką i gotuj, licząc po 8 minut na każde pół kilograma homara. Zachowaj wodę, w której się gotowały, a ugotowane homary ostudź i obierz. Mięso odłóż, a pancerze owiń w ściereczkę i pokrusz młotkiem na drobniejsze kawałki. Włóż pokruszone pancerze do garnka z wodą, w której gotowały się homary, dodaj śmietanę, pomidory, wino, cebule, czosnek i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny, aż sos zredukuje się o połowę i będzie miał czerwonawo-brązowy kolor. Przecedź sos przez sitko o drobnych oczkach, dodaj chrzan, wymieszaj i dopraw do smaku. Pokrój mięso homara i dodaj do sosu. Delikatnie podgrzej i wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W