Grochówka z boczkiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.59)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Przygotowanie:
Składniki10 plasterków boczku, drobno pokrojonych
1 duża cebula, posiekana
2 marchewki, obrane i drobno pokrojone
2 łodygi selera naciowego, umyte i drobno pokrojone
5 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych na cienkie plasterki
2 szklanki suszonego grochu
8 szklanek bulionu z kurczaka albo warzywnego
2 liście laurowe
1 łyżka listków rozmarynu
sól i pieprz
2 szklanki mrożonego groszku
1 łyżka dowolnego octu winnego
Przygotowanie
W dużym stalowym garnku podsmaż pokrojony boczek na sporym ogniu. Kiedy zrobi się brązowy i chrupki, zlej nadmiar wytopionego tłuszczu, zostawiając ok. 2 łyżek w garnku. Dodaj cebulę, marchew, seler i czosnek. Podsmażaj przez kilka minut mieszając. Wsyp groch, wlej bulion i dodaj liście laurowe oraz rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu aż zrobi się zawiesista i gęsta, a groch będzie miękki. Dodaj mrożony groszek i zamieszaj. Dodaj ocet winny i dopraw grochówkę do smaku solą i pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W