Granita na puree z jabłek
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Granita900 g miękkich jabłek
2 szklanki cydru z jabłek
2 szklanki wody
2 łyżki cukru
Puree z jabłek
½ szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ szklanki wody
¼ szklanki kwaśnej śmietany
około 2 łyżki calvadosu (brandy z jabłek, do wyboru)
Przygotowanie granity
Obrać jabłka. Zachować skórkę z dwóch jabłek. Pozostałe odłożyć na piure. Zemleć skórkę w malakserze. Przełożyć do rondla. Wlać cydr i wodę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. (Powinno się otrzymać około 2 szklanek, w razie potrzeby uzupełnić wodą.) Dodać cukier i dokładnie wymieszać, aby się rozpuścił. Mieszaninę przelać do miski i na kilka godzin wstawić do zamrażalnika. Od czasu do czasu zamieszać. Granita jest gotowa do podania, kiedy przbierze konsystencję zmrożonych kryształków.
Przygotowanie puree z jabłek
Jabłka przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla. Wlać syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i wodę. Doprowadzić do wrzenia. Częściowo przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10-12 minut, aż jabłka się rozpadną. Odstawić do ostygnięcia. Dodać śmietanę. Wymieszać mikserem, aż masa przybierze konsystencję kremu. Schłodzić w lodówce.
Przed podaniem nałożyć piure do osobnych pucharków lub do jednej większej miski. Na wierzchu umieścić granitę i skropić calvadosem.
© Jacques Pepin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W