Galaretka z owocami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Galaretka:
8 listków żelatyny
1 butelka różowego wina
500g drobnego cukru
1 koszyczek truskawek
1 koszyczek malin
1 koszyczek jeżyn
1 koszyczek jagód
Przecier malinowy:
1 kg mrożonych malin
300 g cukru pudru
Przybranie:
czerwone porzeczki na gałązkach
listki męty
Przygotowanie
Namoczyć w wodzie żelatynę. Mrożone maliny posypać cukrem pudrem i odstawić w ciepłe miejsce by owoce się rozmroziły i sok połączył się z cukrem. W garnku zagotować wino z drobnym cukrem. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Na dno foremek wlać nieco ostudzonego wina, ułożyć warstwę malin, zalać winem, ułożyć warstwę jagód, zalać winem, ułożyć warstwę truskawek, zalać winem, ułożyć warstwę jeżyn, dopełnić foremki winem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż galaretka się zetnie. Rozmrożone maliny zmiksować i przetrzeć przez sito. Przecier schłodzić w lodówce. Gdy galaretka zetnie się, każdą foremkę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, by odkleić galaretkę od ścianek foremki. Odwrócić do góry dnem i wyjąć galaretkę. Ułożyć na talerzu, skropić przecierem malinowym i przybrać porzeczkami i miętą.
© Marco Pierre White
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W