Focaccia z czarnymi oliwkami

Focaccia z czarnymi oliwkami
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.94)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlej wodę do miski miksera zaopatrzonego w mieszadło hakowe i wsyp drożdże. Dodaj 1 szklankę mąki oraz cukier i wymieszaj. Pozostaw na 10 min, aby drożdże ożyły, generując pęcherzyki gazu (CO2) widoczne na powierzchni. Dodaj resztę mąki, sól, oliwę, pieprz, tymianek, oliwki i zagnieć ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Umieść ciasto w dużej, naoliwionej wewnątrz misce, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi swą objętość (ok. 1 godz.) Lekko zwilż oliwą dłonie i parokrotnie uderz ciasto, opróżniając je z gazów. Zagnieć je jeszcze kilka razy i połóż na pokrytym olejem papierze do pieczenia. Rozciągnij i spłaszcz nieco ciasto tak, aby w końcu przybrało owalny kształt. Wykonaj energicznie na wierzchu wiele wgłębień palcami. Skrop oliwą, posyp gruboziarnistą solą i pieprzem i ponownie pozwól ciastu odpocząć pół godziny, by w tym czasie znów miało szansę podwoić swą objętość. Nagrzej piekarnik do 230 stopni C. Piecz focaccię ok. 40 min aż do utworzenia złotej skórki, lecz by w środku pozostała miękka.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA