Focaccia z czarnymi oliwkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.94)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżeczka drożdży
- 3 szklanki mąki zwykłej lub chlebowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- gruboziarnista morska sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 24 czarne oliwki kalamata
- posiekane
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlej wodę do miski miksera zaopatrzonego w mieszadło hakowe i wsyp drożdże. Dodaj 1 szklankę mąki oraz cukier i wymieszaj. Pozostaw na 10 min, aby drożdże ożyły, generując pęcherzyki gazu (CO2) widoczne na powierzchni. Dodaj resztę mąki, sól, oliwę, pieprz, tymianek, oliwki i zagnieć ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Umieść ciasto w dużej, naoliwionej wewnątrz misce, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi swą objętość (ok. 1 godz.) Lekko zwilż oliwą dłonie i parokrotnie uderz ciasto, opróżniając je z gazów. Zagnieć je jeszcze kilka razy i połóż na pokrytym olejem papierze do pieczenia. Rozciągnij i spłaszcz nieco ciasto tak, aby w końcu przybrało owalny kształt. Wykonaj energicznie na wierzchu wiele wgłębień palcami. Skrop oliwą, posyp gruboziarnistą solą i pieprzem i ponownie pozwól ciastu odpocząć pół godziny, by w tym czasie znów miało szansę podwoić swą objętość. Nagrzej piekarnik do 230 stopni C. Piecz focaccię ok. 40 min aż do utworzenia złotej skórki, lecz by w środku pozostała miękka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W