Flan czekoladowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Ciasto
225g maki
szczypta soli
150 g zimnego masła
75 g cukru
1 jajko
1 żółtko
masło
Nadzienie
3 jajka
1 żółtko
100 g cukru
350 g gorzkiej czekolady
60 g niesolonego masła
1 łyżka śmietany 36%
2 łyżki ciemnego rumu
bita śmietana
Przygotować ciasto
Przesiać mąkę i sól, dodać masło i posiekać razem. Wsypać cukier i wymieszać. Dodać jajka i żółtko i zagnieść ciasto. Uformować w krążek, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Posmarować masłem formę na tartę, dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wylepić nim foremkę. Na cieście położyć kawałek papieru do pieczenia i wsypać fasolę lub inne obciążniki. Wstawić do piekarnika na 20 minut, wyjąć, usunąć papier i obciążniki i odstawić ciasto do ostygnięcia.
Przygotować nadzienie
Połamać czekoladę na kawałki i umieścić wraz z masłem, śmietaną i rumem w żaroodpornej misce. Postawić miskę na rondlu z lekko wrzącą wodą i stopić czekoladę, mieszając od czasu do czasu. Zmieszać trzepaczką jajka, żółtko i cukier, ubijać aż masa podwoi objętość. Dodać stopniowo kogel-mogel do czekolady, delikatnie mieszając. Wylać nadzienie na podpieczony spód i wstawić flan do piekarnika 180°C na 15 – 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć flan z formy, pokroić na porcje i podawać z bitą śmietaną.
© Gary Rhodes
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W