Filet z łososia pod chrzanem i panko

Filet z łososia pod chrzanem i panko
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • filet z łososia o wadze 1,85 kg
  • bez ości
  • w skórze
  • 1 szklanka panko (japońskiej pikantnej bułki tartej)
  • 1 szklanka drobno posiekanej dymki
  • ¾ szklanki drobno startego świeżego korzenia chrzanu (albo 1/3 szklanki gotowego chrzanu)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki wytrawnego wermutu
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 120 g masła
  • stopionego
  • cytryna pokrojona na cząstki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Ułóż filet z łososia na blasze, skórą do dołu. Wymieszaj panko z dymką, tartym chrzanem, solą i pieprzem. Wlej wermut, sok z cytryny oraz stopione masło i wymieszaj. Nałóż panierkę na filet z łososia. Piecz 20-30 min.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA