Faszerowane piersi kurczaka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Nadzienie½ łyżki (7 ml) oleju roślinnego
3 szklanki (90 g) umytego szpinaku
1 szklanka (250 g) sera ricotta
¼ szklanki (60 g) tartego sera Asiago
½ łyżeczki (2 ml) świeżo utartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżeczka (5 ml) świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę i na dużym ogniu smażyć szpinak 3 minuty, aż się skurczy i zmięknie. Osączyć, odcisnąć i drobno posiekać. Połączyć z ricottą, serem Asiago i gałką muszkatołową.
Doprawić solą i pieprzem.
Kurczak
6 piersi kurczaka ze skórą (1,5 kg)
1 szklanka (250 ml) niesolonego masła w temperaturze pokojowej
3 ząbki roztartego czosnku
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego rozmarynu
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego majeranku
gruboziarnista sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Piersi ułożyć na desce do krojenia skórą ku dołowi, odsunąć na bok polędwiczki. Po środku mięsa kłaść 2 łyżki stołowe (30 ml) farszu, zakryć polędwiczką, zwinąć. Ułożyć w brytfannie skórą ku górze. Wymieszać masło z czosnkiem, ziołami i przyprawami, posmarować nim piersi. Schłodzić 15 minut, by masło stężało. Piec 25 minut. Przed pokrojeniem odczekać 5 minut. Podawać polane sosem z pieczenia.
© Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W