Faszerowane piersi kurczaka

Faszerowane piersi kurczaka
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Nadzienie
½ łyżki (7 ml) oleju roślinnego
3 szklanki (90 g) umytego szpinaku
1 szklanka (250 g) sera ricotta
¼ szklanki (60 g) tartego sera Asiago
½ łyżeczki (2 ml) świeżo utartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżeczka (5 ml) świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę i na dużym ogniu smażyć szpinak 3 minuty, aż się skurczy i zmięknie. Osączyć, odcisnąć i drobno posiekać. Połączyć z ricottą, serem Asiago i gałką muszkatołową.
Doprawić solą i pieprzem.

Kurczak
6 piersi kurczaka ze skórą (1,5 kg)
1 szklanka (250 ml) niesolonego masła w temperaturze pokojowej
3 ząbki roztartego czosnku
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego rozmarynu
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego majeranku
gruboziarnista sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie
Piersi ułożyć na desce do krojenia skórą ku dołowi, odsunąć na bok polędwiczki. Po środku mięsa kłaść 2 łyżki stołowe (30 ml) farszu, zakryć polędwiczką, zwinąć. Ułożyć w brytfannie skórą ku górze. Wymieszać masło z czosnkiem, ziołami i przyprawami, posmarować nim piersi. Schłodzić 15 minut, by masło stężało. Piec 25 minut. Przed pokrojeniem odczekać 5 minut. Podawać polane sosem z pieczenia.

© Donna Dooher

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA