Falafel
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
Składniki:
- 1 szklanka suszonego obranego bobu
- namoczonego na noc
- 1 szklanka suszonej ciecierzycy
- namoczonej na noc
- 1 mała cebula
- drobno posiekana
- ⅓ szklanki roztartej na miazgę natki pietruszki
- ½ pęczka świeżej kolendry
- 4 roztarte ząbki czosnku
- proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- kmin
- rozgnieciony czerwony pieprz
- 1 łyżeczka libańskiej przyprawy w proszku zawierającej goździki
- kmin
- cynamon
- ziele angielskie
- czarny i biały pieprz
- gałkę muszkatołową
- 3 łyżki wody
- oliwa lub olej rzepakowy
- do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bób i ciecierzycę osączyć, przepłukać i przełożyć do malaksera. Dodać cebulę, natkę, kolendrę, proszek do pieczenia, sól, kmin i rozgnieciony czerwony pieprz. Mleć, włączając i wyłączając urządzenie, zbierając łopatką składniki ze ścianek naczynia tak długo, aż powstanie niezbyt gładka pasta. Wlać wodę i miksować, aż mieszanina zrobi się dość gładka i będzie miała jaskrawozielony kolor. Przełożyć do miski. W rondlu średniej wielkości podgrzać 5-centymetrową warstwę oleju do 350 stopni. Nakładać po łyżce masę na gorący tłuszcz i smażyć przez 2 minuty małymi partiami na brązowy kolor. Osączyć na papierowym ręczniku położonym na metalowej kratce. Podawać na gorąco z pastą tahini wymieszaną z jogurtem i dużą szczyptą papryki w proszku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W