Dynia po bengalsku

Dynia po bengalsku
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • duża szczypta asafetydy
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki panch phoran (mieszanka
  • w równych proporcjach
  • nasion kozieradki
  • czarnuszki
  • kopru włoskiego
  • kminu i gorczycy)
  • 1 suszona czerwona papryczka chilli
  • 1 mała cebula
  • posiekana
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego kminu
  • 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki pasty z imbiru (świeży imbir zmiksowany z odrobiną wody)
  • cukier i sól do smaku
  • 500 g dyni piżmowej
  • obranej
  • bez pestek
  • pokrojonej w kostkę
  • 200 ml wrzącej wody
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • opłukanej i osączonej
  • ¾ łyżeczki garam masala
  • ¾ łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać w rondlu olej. Dodać asafetydę, liść laurowy, panch phoran i papryczkę, i smażyć 1-2 minuty, cały czas mieszając. Dodać cebulę, wymieszać i smażyć 2-3 minuty, aż cebula się zrumieni.
Dodać kurkumę, kmin, kolendrę, sól, cukier i pastę z imbiru. Wlać trochę wody, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 1-2 minuty. Dodać dynię i wrzącą wodę. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować 10-15 minut, do miękkości dyni. Dodać ciecierzycę, garam masalę i nasiona kopru włoskiego. W razie potrzeby dolać wody, ewentualnie doprawić solą i cukrem. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 1-2 minuty. Podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA