Dynia po bengalsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 łyżki oleju roślinnego
- duża szczypta asafetydy
- 1 liść laurowy
- ½ łyżeczki panch phoran (mieszanka
- w równych proporcjach
- nasion kozieradki
- czarnuszki
- kopru włoskiego
- kminu i gorczycy)
- 1 suszona czerwona papryczka chilli
- 1 mała cebula
- posiekana
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 płaskie łyżeczki mielonego kminu
- 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki pasty z imbiru (świeży imbir zmiksowany z odrobiną wody)
- cukier i sól do smaku
- 500 g dyni piżmowej
- obranej
- bez pestek
- pokrojonej w kostkę
- 200 ml wrzącej wody
- 200 g ciecierzycy z puszki
- opłukanej i osączonej
- ¾ łyżeczki garam masala
- ¾ łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać w rondlu olej. Dodać asafetydę, liść laurowy, panch phoran i papryczkę, i smażyć 1-2 minuty, cały czas mieszając. Dodać cebulę, wymieszać i smażyć 2-3 minuty, aż cebula się zrumieni.
Dodać kurkumę, kmin, kolendrę, sól, cukier i pastę z imbiru. Wlać trochę wody, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 1-2 minuty. Dodać dynię i wrzącą wodę. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować 10-15 minut, do miękkości dyni. Dodać ciecierzycę, garam masalę i nasiona kopru włoskiego. W razie potrzeby dolać wody, ewentualnie doprawić solą i cukrem. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 1-2 minuty. Podawać natychmiast.
Dodać kurkumę, kmin, kolendrę, sól, cukier i pastę z imbiru. Wlać trochę wody, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 1-2 minuty. Dodać dynię i wrzącą wodę. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować 10-15 minut, do miękkości dyni. Dodać ciecierzycę, garam masalę i nasiona kopru włoskiego. W razie potrzeby dolać wody, ewentualnie doprawić solą i cukrem. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 1-2 minuty. Podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W