Dorsz marynowany w miso

Dorsz marynowany w miso
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • 4 filety dorsza
  • 2-4 główki młodej kapusty chińskiej bok choy
  • ½ opakowania makaronu ryżowego
  • 1 pęczek dymki
Bulion z grzybów:
  • garść kurek
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • 800 ml wrzącej wody
Marynata miso do ryby:
  • 75 ml sake
  • 75 ml wina ryżowego mirin
  • 3-4 łyżki pasty miso
  • 3 łyżki cukru
Wywar do makaronu:
  • 450 ml bulionu z grzybów (patrz wyżej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 torebka dashi w proszku
  • ¼ łyżeczki czosnku, startego
  • 1 łyżeczka imbiru, startego
  • chlust oleju sezamowego
  • 1½ łyżki sosu sojowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj bulion grzybowy. Namocz grzyby we wrzątku.

Wymieszaj składniki marynaty z miso. Odstaw rybę do zamarynowania na co najmniej 2 godziny. Danie zyska na smaku, jeśli zostawisz rybę w marynacie na całą noc.

Przygotuj papiloty z folii. Nałóż porcję makaronu ryżowego, liście kapusty chińskiej bok choy i dymkę. Nalej gorącego wywaru (ok. 150 ml na jedną porcję). Dołóż grzyby. Zawiń szczelnie, aby bulion nie wyciekł. Piecz 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Tymczasem usmaż filety z dorsza na patelni na złoty kolor. Otwórz papiloty z folii. Na wierzchu połóż kawałek chrupiącej ryby. Podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA