Dorsz marynowany w miso
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- 4 filety dorsza
- 2-4 główki młodej kapusty chińskiej bok choy
- ½ opakowania makaronu ryżowego
- 1 pęczek dymki
Bulion z grzybów:
- garść kurek
- garść suszonych grzybów leśnych
- 800 ml wrzącej wody
Marynata miso do ryby:
- 75 ml sake
- 75 ml wina ryżowego mirin
- 3-4 łyżki pasty miso
- 3 łyżki cukru
Wywar do makaronu:
- 450 ml bulionu z grzybów (patrz wyżej)
- 2 łyżki oliwy
- 1 torebka dashi w proszku
- ¼ łyżeczki czosnku, startego
- 1 łyżeczka imbiru, startego
- chlust oleju sezamowego
- 1½ łyżki sosu sojowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj bulion grzybowy. Namocz grzyby we wrzątku.
Wymieszaj składniki marynaty z miso. Odstaw rybę do zamarynowania na co najmniej 2 godziny. Danie zyska na smaku, jeśli zostawisz rybę w marynacie na całą noc.
Przygotuj papiloty z folii. Nałóż porcję makaronu ryżowego, liście kapusty chińskiej bok choy i dymkę. Nalej gorącego wywaru (ok. 150 ml na jedną porcję). Dołóż grzyby. Zawiń szczelnie, aby bulion nie wyciekł. Piecz 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Tymczasem usmaż filety z dorsza na patelni na złoty kolor. Otwórz papiloty z folii. Na wierzchu połóż kawałek chrupiącej ryby. Podawaj.
Wymieszaj składniki marynaty z miso. Odstaw rybę do zamarynowania na co najmniej 2 godziny. Danie zyska na smaku, jeśli zostawisz rybę w marynacie na całą noc.
Przygotuj papiloty z folii. Nałóż porcję makaronu ryżowego, liście kapusty chińskiej bok choy i dymkę. Nalej gorącego wywaru (ok. 150 ml na jedną porcję). Dołóż grzyby. Zawiń szczelnie, aby bulion nie wyciekł. Piecz 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Tymczasem usmaż filety z dorsza na patelni na złoty kolor. Otwórz papiloty z folii. Na wierzchu połóż kawałek chrupiącej ryby. Podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W