Dhal według Sophii Dahl z ryżem cytrynowo-szafranowym

Dhal według Sophii Dahl z ryżem cytrynowo-szafranowym
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 2 słodkie ziemniaki
  • olej słonecznikowy
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • garam masala
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • kilka goździków
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 4 strączki kardamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Pokrój słodkie ziemniaki wzdłuż na ósemki, wrzuć do garnka z wodą i podgotuj do chwili, aż zaczną mięknąć. Rozgrzej na blasze w piekarniku olej słonecznikowy, a gdy będzie gorący, obtocz w nim kawałki słodkich ziemniaków, dopraw solą i pieprzem, wstaw formę do piekarnika i piecz ziemniaki przez około 20 minut, aż się przypieką i będą chrupiące.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA