Czerwona fasola w stylu nowoorleańskim
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- posiekana
- 2 łodygi selera naciowego
- posiekane
- 3 ząbki czosnku
- posiekane
- ½ czerwonej słodkiej papryki
- wypestkowanej i pokrojonej w kostkę
- 450 g suchej czerwonej fasoli
- namoczone przez noc w zimnej wodzie
- 10 szklanek wody
- 1 mała golonka wieprzowa
- kość od szynki lub kilka plastrów boczku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki sosu tabasco
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
- małe kiełbaski andouille
- przekrojone wzdłuż na pół i zrumienione na patelni
- opcjonalnie (Można je zastąpić inną grubo mieloną i mocno przyprawioną kiełbasą wieprzową.)
- biały ryż
- do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać duży garnek na silnym ogniu i wlać olej. Dodać cebulę, seler, czosnek i paprykę. Smażyć 11-13 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Odlać fasolę, włożyć ją do garnka, wlać świeżą wodę i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować godzinę bez przykrycia, zbierając pianę, która pojawi się na powierzchni. Dodać golonkę, liść laurowy, tymianek, sos tabasco i sól. Gotować, aż fasola będzie miękka, od pół godziny do godziny (w zależności od wieku fasoli). Można rozgnieść część fasoli łyżką, aby danie miało bardziej kremową konsystencję. Podawać z ryżem i kiełbaskami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W