Czekoladowa babka Dolly
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 27)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
Przygotowanie:
Ciasto:225 g miękkiego masła
1½ szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
4 duże jajka
2½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki kakao w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka gruboziarnistej soli
½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ szklanki posiekanej czekolady deserowej
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich, opcjonalnie
1 szklanka maślanki
Polewa:
1 szklanka drobno posiekanej gorzkiej czekolady
½ szklanki cukru
75 g masła
⅔ szklanki śmietanki kremówki
2 łyżki rumu lub brandy, opcjonalnie
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 160° C. Wysmarować masłem formę z kominkiem o średnicy 26 cm i wysokości 9 cm.
Zmiksować masło z cukrem na gładki krem. Dodać esencję waniliową i miksować dalej, dodając po jednym jajku. W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, sodę i sól. Dodać czekoladę i orzechy. Cały czas miksując, dodawać kolejno do kremu ⅓ mąki, ½ szklanki maślanki, ⅓ mąki, ½ szklanki maślanki i resztę mąki. Przełożyć masę do formy i wygładzić wierzch. Piec 55-60 minut, aż wyjęty z ciasta patyczek będzie suchy. Na chwilę zostawić babkę w formie, a potem wyłożyć na paterę, aby całkowicie wystygła. Postawić żaroodporne naczynie na garnku z gotującą się wodą. Umieścić w nim wszystkie składniki polewy i podgrzewać, mieszając, aż się roztopią i powstanie gładka masa. Polać wierzch wystudzonej babki i odstawić na 15-20 minut, aby polewa zastygła.
Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Babki i babeczki
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W