Cynaderki jagnięce na tostach

Cynaderki jagnięce na tostach
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 6 szalotek
  • obranych
  • 1 łyżka boczku pokrojonego na skwarki
  • 4 pieczarki
  • pokrojone na ćwiartki
  • 2 nerki jagnięce
  • oczyszczone
  • przekrojone wzdłuż na pół
  • ½ łyżeczki czerwonego octu winnego
  • 100 ml sosu pieczeniowego (może być ze słoiczka)
  • 1 łyżka posiekanych listków estragonu
  • ½ łyżko posiekanej natki pietruszki
  • 1 gruba kromka białego chleba
  • stosowana

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej 1 łyżkę oleju na małej patelni, na średnim ogniu. Dodaj szalotki i podsmażaj ze wszystkich stron przez 5 min, aż zmiękną i się zrumienią. Odłóż je na małą blaszkę i powtórz powyższe czynności z boczkiem i pieczarkami. Przełóż je na tę samą blaszkę. Rozgrzej pozostałą łyżkę oleju i ułóż na patelni nerki przekrojoną stroną w dół. Smaż po 3-4 min z obu stron, aż się zrumienią. Dołóż je do szalotek, boczku i pieczarek. Wlej na patelnię ocet winny, a gdy zawrze, zdeglasuj patelnię zeskrobując z dna przysmażone resztki. Dolej sos pieczeniowy i wrzuć na patelnię nerki, szalotki, boczek i pieczarki. Szybko zagrzej, przemieszaj i dodaj zioła. Ułóż tost na głębokim talerzu. Nałóż na niego cynaderki z dodatkami i polej sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA