Curry z koźlęcia
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nowe imperium kulinarne (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg koźliny lub baraniny
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 duże cebule
- 2-3 gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 2 dymki
- 1 papryczka scotch bonnet
- 2 łyżeczki proszku curry
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- woda
- 2 duże marchewki
- 1 duży ziemniak
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso opłukać zimną wodą i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Dymkę oczyścić i posiekać. Rozgrzać olej w dużym rondlu, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać cebulę, zamieszać i usmażyć na złoty kolor. Dodać tymianek, czosnek, dymkę, papryczkę w całości, proszek curry, keczup, imbir, sól i pieprz, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu do miękkości, około 1-1,5 godziny. Marchew i ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa, zamieszać i dusić około 15-20 minut aż będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem, usunąć papryczkę i podawać na półmisku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W