Curry z jagnięciny

Curry z jagnięciny
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.44)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 2 cebule
  • posiekane
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 5 ząbków czosnku
  • drobno posiekanych albo zmiażdżonych
  • 1 strączek zielonej chili
  • drobno posiekany
  • 3 łyżki curry w proszku
  • 1 łopatka jagnięca
  • oczyszczona i pokrojona na 5-centymetrowe kawałki
  • 1 ziemniak
  • obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 korzeń pasternaku albo pietruszki
  • obrany i pokrojony na 2-centymetrowe kawałki
  • 3 marchewki
  • obrane i pokrojone na 2-centymetrowe kawałki
  • 2 puszki (po 400 g) pomidorów w kawałkach
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na średnim ogniu rozgrzej olej w dużym rondlu. Podsmaż cebulę przez 3 min i dodaj czosnek, a następnie chili. Kiedy zmiękną i lekko się zrumienią, dodaj curry i podsmażaj mieszając, aż zacznie pachnieć. Dodaj jagnięcinę i mieszaj intensywnie, aż będzie obsmażona. Dodaj warzywa i pomidory, a następnie zalej puszką (po pomidorach) wody. Dopraw 2 dużymi szczyptami soli i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez godzinę, a następnie dopraw do smaku, wymieszaj i odstaw na 15 min przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA