Curry z jagnięciny
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.44)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 2 cebule
- posiekane
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 5 ząbków czosnku
- drobno posiekanych albo zmiażdżonych
- 1 strączek zielonej chili
- drobno posiekany
- 3 łyżki curry w proszku
- 1 łopatka jagnięca
- oczyszczona i pokrojona na 5-centymetrowe kawałki
- 1 ziemniak
- obrany i pokrojony w kostkę
- 1 korzeń pasternaku albo pietruszki
- obrany i pokrojony na 2-centymetrowe kawałki
- 3 marchewki
- obrane i pokrojone na 2-centymetrowe kawałki
- 2 puszki (po 400 g) pomidorów w kawałkach
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na średnim ogniu rozgrzej olej w dużym rondlu. Podsmaż cebulę przez 3 min i dodaj czosnek, a następnie chili. Kiedy zmiękną i lekko się zrumienią, dodaj curry i podsmażaj mieszając, aż zacznie pachnieć. Dodaj jagnięcinę i mieszaj intensywnie, aż będzie obsmażona. Dodaj warzywa i pomidory, a następnie zalej puszką (po pomidorach) wody. Dopraw 2 dużymi szczyptami soli i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez godzinę, a następnie dopraw do smaku, wymieszaj i odstaw na 15 min przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W