Creme brulee

Creme brulee
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Mali producenci wchodzą na rynek (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 48%
  • 100 g miałkiego cukru (plus do posypania)
  • 6 żółtek
  • laska wanilii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza. Wlać śmietankę do rondelka. Wanilię przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać do śmietanki. Pokroić połówki wanilii na drobne kawałki i dodać do śmietanki. Podgrzać śmietankę, doprowadzając do wrzenia, zmniejszyć płomień i podgrzewać na małym ogniu przez 5 minut. W żaroodpornej misce utrzeć żółtka z cukrem, aż zbieleją i staną się puszyste. Ponownie doprowadzić śmietankę do wrzenia. Wlewać jajka z cukrem, cały czas ubijając śmietankę trzepaczką — do momentu, kiedy masa lekko zgęstnieje. Przecedzić śmietankę z jajkami do dużego dzbanka. Wlać do 6 naczynek do zapiekania do 2/3 ich wysokości. Ustawić naczynka na blasze do pieczenia i wlać tyle gorącej wody, żeby sięgała do połowy ich wysokości z zewnątrz.
Wstawić blachę na środkową półkę w piekarniku, zapiekać w kąpieli wodnej przez 40-45 minut. Krem powinien być dokładnie ścięty przy ściankach, lekko trzęsący się w środku. Wyjąć naczynka z kąpieli wodnej, odstawić, żeby krem ostygł do temperatury pokojowej. Przed podaniem posypać krem z wierzchu cukrem, skarmelizować, używając małego palnika do creme brulee. Jeśli nie mamy palnika, można wstawić creme brulee na najwyższą półkę piekarnika pod grill.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA