Coq au Pouilly-Fumé
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach. Jajko czy kura (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- kurczak, podzielony na 8 części, z kośćmi i ze skórą
- bouquet garni – 3 liście laurowe, gałązka tymianku i gałązka natki pietruszki
- butelka 750 ml Pouilly-Fumé lub rieslinga
- 1 łyżka oliwy
- 15 g masła
- 100 g pokrojonego w słupki surowego boczku
- 1 drobno pokrojona cebula
- 200 g małych pieczarek, pozostawionych w całości
- 3 drobno pokrojone ząbki czosnku
- 100 g śmietany 18%
- 1 żółtko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka umieść w dużej misce i natrzyj solą i pieprzem. Włóż bouquet garni i wlej wino. Zostaw w marynacie na co najmniej 12 godzin, jeśli to możliwe.
W dużym szerokim garnku podgrzej oliwę, podsmaż boczek i cebulę. Dodaj masło, włóż pieczarki i zrumień je z lekka na średnim ogniu. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij boczek, cebulę i pieczarki.
Kawałki kurczaka wyjmij z marynaty i osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż w garnku, skórą w dół i smaż na rumiano – mniej więcej kwadrans z każdej strony. Następnie dodaj czosnek, smaż przez minutę lub dwie, włóż z powrotem boczek, cebulę i pieczarki. Wlej marynatę i zagotuj, po czym zmniejsz ogień do minimum i zakryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu przez 45 minut – mięso powinno odchodzić od kości.
Delikatnie wyjmij kawałki kurczaka z garnka i ułóż na półmisku, odstaw na kilka minut. Roztrzep żółtko ze śmietaną i wlej do garnka, wymieszaj, podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje, po czym włóż z powrotem kawałki kurczaka.
Podawaj posypane natką pietruszki z makaronem z masłem.
W dużym szerokim garnku podgrzej oliwę, podsmaż boczek i cebulę. Dodaj masło, włóż pieczarki i zrumień je z lekka na średnim ogniu. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij boczek, cebulę i pieczarki.
Kawałki kurczaka wyjmij z marynaty i osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż w garnku, skórą w dół i smaż na rumiano – mniej więcej kwadrans z każdej strony. Następnie dodaj czosnek, smaż przez minutę lub dwie, włóż z powrotem boczek, cebulę i pieczarki. Wlej marynatę i zagotuj, po czym zmniejsz ogień do minimum i zakryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu przez 45 minut – mięso powinno odchodzić od kości.
Delikatnie wyjmij kawałki kurczaka z garnka i ułóż na półmisku, odstaw na kilka minut. Roztrzep żółtko ze śmietaną i wlej do garnka, wymieszaj, podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje, po czym włóż z powrotem kawałki kurczaka.
Podawaj posypane natką pietruszki z makaronem z masłem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W