Ciastka Runeberga

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g masła
- 50 g cukru
- 50 g cukru muscovado
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g okruchów piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml śmietany
- 2 krople olejku z gorzkich migdałów
- ½ łyżki kardamonu
- szczypta soli
- chlust rumu
- 2 krople ekstraktu waniliowego
Poncz do namoczenia:
Przybranie:
- 200 ml dżemu malinowego
- woda
- cukier puder
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku. Wlej olejek z gorzkich migdałów, ekstrakt z wanilii i rum. Wymieszaj suche składniki. Połącz z masą cukru z masłem.
Napełnij łyżką małe silikonowe foremki, posmarowane masłem i oprószone mąką. Piecz 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 175ºC. Sprawdź wykałaczką, czy ciastka są już upieczone. Wyjęta wykałaczka powinna być czysta i sucha.
Wyjmij ciastka z foremek. Odstaw do przestygnięcia. Zwilż mieszaniną rumu i araku. Na wierzch nałóż po łyżeczce dżemu malinowego. Zostaw miejsce na lukier.
Przygotuj lukier. Do cukru pudru dodawaj po łyżce zimnej wody, cały czas mieszając. Lukier powinien się nadawać do smarowania, ale musi być na tyle zwarty, aby nie spływać z ciastek. Otocz wałeczkiem lukru dżem malinowy na wierzchu ciastka.
Napełnij łyżką małe silikonowe foremki, posmarowane masłem i oprószone mąką. Piecz 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 175ºC. Sprawdź wykałaczką, czy ciastka są już upieczone. Wyjęta wykałaczka powinna być czysta i sucha.
Wyjmij ciastka z foremek. Odstaw do przestygnięcia. Zwilż mieszaniną rumu i araku. Na wierzch nałóż po łyżeczce dżemu malinowego. Zostaw miejsce na lukier.
Przygotuj lukier. Do cukru pudru dodawaj po łyżce zimnej wody, cały czas mieszając. Lukier powinien się nadawać do smarowania, ale musi być na tyle zwarty, aby nie spływać z ciastek. Otocz wałeczkiem lukru dżem malinowy na wierzchu ciastka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W