Ciasteczka owsiane babci
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g masła
- 50 g cukru
- 240 g mąki pszennej
- 50 g suszonych jagód
- 75 g suszonych borówek brusznic
Lukier:
- 100 g masła
- 75 g cukru
- 400 g płatków owsianych
Dodatkowo:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki ciasta. Wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Ugnieć i wyrównaj, aby powstała warstwa jednakowej grubości.
Roztop masło. Wsyp cukier. Zostaw, aż się rozpuści. Wsyp płatki. Wylej na warstwę ciasta. Piecz 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, na złoty kolor. Pokrój ciasto na kawałki i skrop roztopioną czekoladą.
Roztop masło. Wsyp cukier. Zostaw, aż się rozpuści. Wsyp płatki. Wylej na warstwę ciasta. Piecz 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, na złoty kolor. Pokrój ciasto na kawałki i skrop roztopioną czekoladą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W