Ciasteczka czekoladowe z sosem koniakowo-morelowym na ciepło
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Ciasteczka czekoladowe120 g wytrawnej czekolady (groszków lub tabliczki połamanej na kawałki)
4 łyżki masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
2 duże żółtka
Sos koniakowo-morelowy (do wyboru)
¼ szklanki dobrego dżemu z moreli
1 łyżka wody, jeśli dżem jest gęsty
1 łyżka koniaku
½ szklanki kwaśnej śmietany, zamiast sosu
Przygotowanie ciasteczek czekoladowych
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Do miski nadającej się do gotowania w kuchenkach mikrofalowych włożyć czekoladę, masło, cukier, skrobię kukurydzianą i wlać ekstrakt waniliowy. Wstawić do kuchenki na 1 minutę. Odstawić na 2-3 minuty. Jeśli mieszanina się nie roztopiła, wstawić ponownie na 1 minutę. Wymieszać mątewką na gładką masę. Dodać całe jajka i żółtka. Ponownie wymieszać na gładką masę.
Napełnić masą cztery foremki do pieczenia mufin, wyłożone pergaminem. Zapiekać 8 minut. Wyjąć z piekarnika. Ciasteczka powinny być gorące i jeszcze płynne w środku. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Ciasteczka będą się nadal piekły, ale środek pozostanie kremowy.
Przygotowanie sosu:
Składniki wymieszać w misce na gładką masę. Przed podaniem zdjąć z ciasteczek papierowe foremki. Ustawić na talerzykach deserowych po jednej sztuce na osobę. Polać sosem lub przybrać łyżką kwaśnej śmietany.
© Jacques Pepin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W