Chrupiący pieczony boczek
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 1 kg boczku
- 6 owoców anyżu gwiazdkowatego
- 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry
- 600 g płynnego miodu
- 2 kostki rosołowe
- 4 średnie cebule
- 1 pęczek szałwii
- 4 liście laurowe
- olej słonecznikowy lub klarowane masło
- sól morska
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wmasować nieco oleju w skórę boczku i lekko posolić. Boczek umieścić na ruszcie, umieścić pod nim blachę i nalać do niej wody. Piec 2 godziny w temp. 160°C, na najniższej półce piekarnika.
Przygotować glazurę miodową. Do rondla nalać miód, dodać anyż gwiazdkowaty i kolendrę. Gotować aż zredukuje się do połowy objętości. Cebule przekroić na pół, odkroić im pięty, można też obrać. Wlać nieco oleju na patelnię i rozgrzać. Ułożyć w niej połówki cebul płaską stroną na dół, dodać liście laurowe i szałwię. Smażyć aż zaczną się rumienić. Wstawić patelnię do piekarnika, piec 25 minut, aż cebule mocno się zezłocą. Gdy boczek się upiecze, odstawić go w ciepłe miejsce, żeby odpoczął. Przecedzić sos spod rusztu i wlać do rondla. Zredukować o jedną trzecią. Można też dodać nieco glazury miodowej. Posmarować boczek glazurą. Kroić grube plastry. Podawać z upieczoną cebulą i sosem.
Przygotować glazurę miodową. Do rondla nalać miód, dodać anyż gwiazdkowaty i kolendrę. Gotować aż zredukuje się do połowy objętości. Cebule przekroić na pół, odkroić im pięty, można też obrać. Wlać nieco oleju na patelnię i rozgrzać. Ułożyć w niej połówki cebul płaską stroną na dół, dodać liście laurowe i szałwię. Smażyć aż zaczną się rumienić. Wstawić patelnię do piekarnika, piec 25 minut, aż cebule mocno się zezłocą. Gdy boczek się upiecze, odstawić go w ciepłe miejsce, żeby odpoczął. Przecedzić sos spod rusztu i wlać do rondla. Zredukować o jedną trzecią. Można też dodać nieco glazury miodowej. Posmarować boczek glazurą. Kroić grube plastry. Podawać z upieczoną cebulą i sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W