Chrupiący pieczony boczek

Chrupiący pieczony boczek
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
8

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wmasować nieco oleju w skórę boczku i lekko posolić. Boczek umieścić na ruszcie, umieścić pod nim blachę i nalać do niej wody. Piec 2 godziny w temp. 160°C, na najniższej półce piekarnika.
Przygotować glazurę miodową. Do rondla nalać miód, dodać anyż gwiazdkowaty i kolendrę. Gotować aż zredukuje się do połowy objętości. Cebule przekroić na pół, odkroić im pięty, można też obrać. Wlać nieco oleju na patelnię i rozgrzać. Ułożyć w niej połówki cebul płaską stroną na dół, dodać liście laurowe i szałwię. Smażyć aż zaczną się rumienić. Wstawić patelnię do piekarnika, piec 25 minut, aż cebule mocno się zezłocą. Gdy boczek się upiecze, odstawić go w ciepłe miejsce, żeby odpoczął. Przecedzić sos spod rusztu i wlać do rondla. Zredukować o jedną trzecią. Można też dodać nieco glazury miodowej. Posmarować boczek glazurą. Kroić grube plastry. Podawać z upieczoną cebulą i sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA