Chrupiący kurczak pułkownika Merretta
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Ekonomia gastronomii (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 4 pałki z kurczaka
- główka czosnku (opcjonalnie)
- gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka soli selerowej
- ½ łyżeczki mielonej gorczycy
- ½ łyżeczki soli
- 300 ml mleka
- 1 litr oleju roślinnego
- 4 ziemniaki
- ugotowane i schłodzone przez noc w lodówce
- ½ główki białej kapusty bez głąba
- drobno poszatkowanej
- 1 duży ogórek starty na tarce o grubych oczkach
- 2 marchewki
- obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 1 czerwona cebula
- obrana
- przekrojona na pół i pokrojona na cienkie plasterki
- 100 g majonezu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zalej kawałki kurczaka, czosnek i tymianek (opcjonalnie) zimną wodą, doprowadź do wrzenia, usuń szumowiny i gotuj 30 min. Odstaw garnek z kurczakiem do ostygnięcia i wymieszaj w misce mąkę z kminem, pieprzem kajeńskim, solą selerową, mieloną gorczycą i starannie wymieszaj. Wyjmij kawałki kurczaka z wywaru, osusz starannie papierowym ręcznikiem i obtocz w mące z przyprawami. Do drugiej miski wlej mleko i zanurzaj w nim kawałki kurczaka. Obtocz je w mące z przyprawami po raz drugi – dzięki temu będą chrupiące po usmażeniu. Wlej olej do dużego garnka, żeby wypełnił go w połowie i podgrzej do temp. 170 stopni C. Kiedy kawałek chleba wrzucony do oleju zaskwierczy i od razu usmaży się na złocisty kolor, temperatura jest właściwa. Smaż po 2-3 kawałki kurczaka, wkładając je do oleju łyżką cedzakową. Obracaj je delikatnie i smaż ok. 5 min, aż będą złociste i zagrzeją się aż do kości. Wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Pokrój ziemniaki na ćwiartki i zanurz w gorącym oleju na 2-3 min, aż się zezłocą. Odłów je łyżką cedzakową, wymieszaj w misce warzywa z majonezem i podawaj porcje kurczaka z ziemniakami i sałatką coleslaw.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W