Chrupiący boczek wieprzowy

Chrupiący boczek wieprzowy
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1,5 kg wieprzowego boczku bez kości
  • ze skórą

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ponakłuwaj ostrym nożem skórę na boczku. Nadziej brzeg mięsa na dwa haki, by łatwiej je było przytrzymać. Trzymając mięso nad szerokim garnkiem z wrzątkiem, polej boczek kilkoma chochlami wrzątku od strony skóry, żeby się obkurczyła. Rozgrzej suchy wok na dużym ogniu, wsyp sól, zmielony pieprz, mieszankę Pięcu Smaków, biały pieprz oraz cukier i praż przez 3 minuty. Przesyp przyprawy na zimny talerz, trochę przestudź i jeszcze dobrze ciepłą natrzyj mięso. Zawieś boczek na hakach na 8 godzin lub na całą noc w chłodnym i przewiewnym miejscu. Rozgrzej piekarnik do 200oC/180oC z termoobiegiem. Ułóż boczek skórą do góry na kratc

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA