Choucroute garni

Choucroute garni
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 1,6 kg plastrów wędzonego schabu i kiełbasy (wędzonej
  • surowej
  • z czosnkiem) pokrojonej na kawałki
  • 2 cebule
  • pokrojone w drobną kostkę
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • opłukanej i odsączonej
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka cydru jabłkowego (kwaskowatego soku z pulpą)
  • ½ łyżeczki kminku
  • gruba sól i mielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na średnim ogniu roztop na dużej głębokiej patelni masło i obsmaż kiełbaski. Zdejmij kiełbasę z patelni i podsmaż cebulę, aż się zeszkli (ok. 5 min). Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i zagotuj. Przełóż wszystko do naczynia do zapiekania, a na wierzchu ułóż kiełbasę i schab. Piecz przez 40-45 min. pod przykryciem z folii aluminiowej. Podawaj z musztardą i ukwaszoną śmietaną oraz gotowanymi ziemniakami z masłem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA