Chleb z pieczonym czosnkiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 4 główki czosnku
- kilka łyżek oliwy
- ½ kostki miękkiego masła
- garść posiekanych liści natki pietruszki
- 1 ciabatta
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odetnij czubki główek czosnku, tak żeby odsłonić końcówki ząbków. Najłatwiej to zrobić nożem do chleba z ząbkowanym ostrzem. Każdą główkę skrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz przez jakieś 30 minut, aż będą złocisto-brązowe. Wyjmij i ostudź przez kilka minut, aż będzie je można wziąć do ręki. Wyciśnij mięciutkie ząbki czosnku do miski. Jeżeli wpadły ci do niej również jakieś kawałki łupinek, to wyłów je. Dodaj masło, natkę pietruszki, oraz odrobinę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie. Z jednej strony natnij ciabattę prawie do końca i otwórz ją, tka jak książkę. Nasmaruj z jednej strony połową masła czosnkowego, zamknij i wstaw do piekarnika. Piecz przez jakieś 10-15 minut, aż będzie gorąca. Podawaj od razu, a drugą połowę masła zachowaj na kolejny raz.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W