Chleb kukurydziany z warzywnym konfetti
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
Składniki:
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- ½ szklanki czerwonej papryki
- pokrojonej w drobną kostkę
- ¼ szklanki pomarańczowej papryki
- pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 1 1/3 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 duże jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 szklanka skrobi kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki posiekanej dymki
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki kolendry
- 2 łyżeczki drobno otartej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka soldy oczyszczonej
- 1 łyżeczka miałkiej soli
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- szczypta pieprzu kajeńskiego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na średnim ogniu podsmaż paprykę na oleju przez 4 min. Dodaj tymianek i smaż jeszcze przez 5 min, mieszając, a następnie odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i wysmaruj oliwą kwadratową formę o boku 20 cm. Wymieszaj w misce mikserem maślankę, olej, jajka, cukier oraz sok cytrynowy. W drugiej misce wymieszaj mąkę, dymkę, kolendrę, skórkę cytrynową, sodę, sól, kmin rzymski i pieprz kajeński. Dodaj sypkie składniki do miski z maślankową mieszaniną i wymieszaj na gładką lejącą masę. Dodaj ostudzoną podsmażoną paprykę i wlej ciasto do formy. Piecz 15-18 min, aż ciasto będzie złociste i sprężyste. Podawaj na ciepło albo na zimno.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W