Cassoulet

Cassoulet
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy wysokiej jakości
  • około 450 g szynki wieprzowej bez twardej skórki
  • około 300 g ostrej włoskiej kiełbasy pokrojonej na duże (około 7 cm) kawałki (około 6 kawałków)
  • 4 białe kiełbaski typu bratwurst (około 450 gramów)
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę pieczarek (około 90 g)
  • ¾ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 łyżki rozgniecionego czosnku (4 duże ząbki)
  • ½ łyżeczki suszonych listków tymianku
  • 1 listek laurowy
  • 1 puszki białej fasoli
  • osączonej i opłukanej pod bieżącą ciepłą wodą
  • ¾ szklanki pokrojonego w kostkę pomidora (1 duży pomidor)
  • ½ szklanki wody
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić szynkę i włoską kiełbasę. Przykryć i od czasu do czasu obracając, smażyć na ostrym ogniu przez 7,8 minut. Wrzucić białą kiełbasę, pieczarki, cebulę, czosnek, tymianek i listek laurowy. Dobrze wymieszać i smażyć przez 5 - 6 minut. Dodać fasolę, pomidory, wodę i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przed podaniem usunąć listek laurowy, pokroić szynkę na plastry, a kiełbasę na połowę. Ułożyć mięso na półmisku razem z fasolą. Posypać natką pietruszki. Podawać z tabasco i musztardą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA