Cassoulet
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 łyżka oliwy wysokiej jakości
- około 450 g szynki wieprzowej bez twardej skórki
- około 300 g ostrej włoskiej kiełbasy pokrojonej na duże (około 7 cm) kawałki (około 6 kawałków)
- 4 białe kiełbaski typu bratwurst (około 450 gramów)
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę pieczarek (około 90 g)
- ¾ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
- 2 łyżki rozgniecionego czosnku (4 duże ząbki)
- ½ łyżeczki suszonych listków tymianku
- 1 listek laurowy
- 1 puszki białej fasoli
- osączonej i opłukanej pod bieżącą ciepłą wodą
- ¾ szklanki pokrojonego w kostkę pomidora (1 duży pomidor)
- ½ szklanki wody
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić szynkę i włoską kiełbasę. Przykryć i od czasu do czasu obracając, smażyć na ostrym ogniu przez 7,8 minut. Wrzucić białą kiełbasę, pieczarki, cebulę, czosnek, tymianek i listek laurowy. Dobrze wymieszać i smażyć przez 5 - 6 minut. Dodać fasolę, pomidory, wodę i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przed podaniem usunąć listek laurowy, pokroić szynkę na plastry, a kiełbasę na połowę. Ułożyć mięso na półmisku razem z fasolą. Posypać natką pietruszki. Podawać z tabasco i musztardą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W