Burger jagnięcy z mozzarellą

Burger jagnięcy z mozzarellą
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.29)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 700-900 g łopatki jagnięcej bez kości
  • w kawałkach
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 115 g wędzonej mozzarelli
  • 4 kawałkach

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozpalić drewno lub węgiel na grillu lub włączyć grill gazowy. Można też na piecu rozgrzać dużą, ciężką patelnię na średnim ogniu, przez 3-4 minuty. Grubo zmielić w robocie kuchennym mięso z solą i pieprzem. Spróbować i doprawić (można usmażyć odrobinę mięsa do spróbowania). Podzielić na 4 części i uformować 4 kotlety, wkładając mozzarellę do środka (ma być całkowicie pokryta mięsem). Smażyć na średnim ogniu (takim, że nie parzy ręki, jeśli trzymamy ją przez kilka sekund 8-10 cm nad rusztem). Grillować burgery ok. 4 minuty po każdej stronie, aż będą średnio wysmażone i ser zacznie się topić (czas smażenia na piecu jest taki sam). Podawać z bułkami lub tostami, dodatki według uznania.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA