Burger jagnięcy z mozzarellą

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.29)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 700-900 g łopatki jagnięcej bez kości
- w kawałkach
- sól i pieprz do smaku
- ok. 115 g wędzonej mozzarelli
- 4 kawałkach
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Rozpalić drewno lub węgiel na grillu lub włączyć grill gazowy. Można też na piecu rozgrzać dużą, ciężką patelnię na średnim ogniu, przez 3-4 minuty. Grubo zmielić w robocie kuchennym mięso z solą i pieprzem. Spróbować i doprawić (można usmażyć odrobinę mięsa do spróbowania). Podzielić na 4 części i uformować 4 kotlety, wkładając mozzarellę do środka (ma być całkowicie pokryta mięsem). Smażyć na średnim ogniu (takim, że nie parzy ręki, jeśli trzymamy ją przez kilka sekund 8-10 cm nad rusztem). Grillować burgery ok. 4 minuty po każdej stronie, aż będą średnio wysmażone i ser zacznie się topić (czas smażenia na piecu jest taki sam). Podawać z bułkami lub tostami, dodatki według uznania.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W