Bułeczki z pieczarkami i serem asiago
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Pieczywo
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Ciasto:
½ szklanki mleka o temperaturze pokojowej
1 łyżka suszonych drożdży instant
2 łyżki rumu
3 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka drobnej soli
6 dużych jajek o temperaturze pokojowej
1½ szklanki niesolonego masła o temperaturze pokojowej
Wypełnienie:
2 łyżki masła
450 g pieczarek pokrojonych na plasterki
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano
1 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
2 łyżki białego wina lub wermutu
¼ szklanki czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
sól i pieprz
2 szklanki startego sera asiago
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody, do posmarowania
Przygotowanie
Wlej mleko do dzieży i wsyp do niego drożdże. Odstaw na 5 min, aż drożdże się rozpuszczą. Włącz mikser i mieszając na wolnych obrotach dodawaj pozostałe składniki, z wyjątkiem masła. Po 5 min mieszania zmień mieszadło na hakowe i zagniataj ciasto na średnich obrotach przez kolejne 5 min. Dodawaj masło po kawałku, aż całe połączy się z ciastem. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i zagniataj przez 5 min. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw na godzinę, żeby podrosło w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na noc.
Rano przygotuj farsz: włóż masło do rondla i rozgrzej na średnim ogniu. Gdy przestanie się pienić, dodaj pieczarki i duś, aż płyn odparuje (ok. 5 min). Dodaj czosnek, oregano oraz tymianek i wymieszaj. Dolej wino lub wermut i duś, aż zostanie wchłonięte. Zdejmij naczynie z ognia, wymieszaj pieczarki z papryką, szczypiorkiem oraz natką pietruszki i dopraw do smaku. Odstaw do ostygnięcia i wmieszaj starty ser. Podziel ciasto na 6 równych kawałków. Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkuj jeden kawałek ciasta na placek o grubości ok. 1 cm. Nałóż łyżką na środku około 1/3 szklanki pieczarkowego farszu i owiń ciastem, sklejając brzegi. To samo zrób z pozostałymi bułeczkami i ułóż je na blasze, wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Zostaw bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C. Usuń folię, posmaruj bułeczki pędzlem z jajkiem rozmieszanym z wodą i piecz 18-25 min, aż ciasto przybierze złotobrązowy kolor.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W