Bożonarodzeniowy pudding
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Australijskie Boże Narodzenie (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia irlandzka
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 75 g bułki tartej (z białego lub ciemnego pieczywa)
- 50 g mąki
- 100 g brązowego cukru
- 100 g tłuszczu roślinnego
- 100 g rodzynek
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 25 g wisienek kandyzowanych
- 50 g startej skórki z cytrusów (z jednej cytryny i jednej pomarańczy)
- 1 łyżeczka przypraw do pierników
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka maślanki
- 2 ekologiczne jajka
- 250 ml irlandzkiej whisky
- ½ metra kwadratowego materiału do wyłożenia foremki (muślin
- perkal)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj suche składniki. Ubij jajka z maślanką i wlej do suchych składników. Wymieszaj. Foremkę do puddingów posmaruj masłem i wyłóż tkaniną. Wlej ciasto. Zwiąż końce tkaniny. Gotuj na parze przez 2 godziny. Pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem przez godzinę podgrzewaj na parze. Przewróć foremkę do góry nogami i zdejmij tkaninę. Polej irlandzką whisky, podpal. Udekoruj świeżymi liśćmi ostrokrzewu. Podawaj z kremem budyniowym (oddzielny przepis).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia irlandzka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W