Bezmięsny żurek z chrzanem, jajkami i grzybami
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- 2 marchewki
- 1 por (tylko biała część)
- 500 ml wywaru lub wody
- 400 g boczniaków
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 500 ml żurku
- sól i pieprz
- majeranek do smaku
Dodatki:
- 4 jajka ugotowane na miękko
- puree z jasnych warzyw
- 100 g tartego sera
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i por. Dodać listek laurowy oraz ziele angielskie, smażyć przez chwilę. Zalać wywarem lub wodą. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki boczniaki i dodać do zupy. Gotować chwilę, dodać żurek. Doprawić chrzanem, pieprzem, solą i majerankiem.
Puree przełożyć do naczynia do zapiekania i posypać serem. Zapiec w piekarniku, aż ser się roztopi. Zupę podawać z jajkami gotowanymi na miękko oraz zapiekanym puree.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W