Bezmięsny żurek z chrzanem, jajkami i grzybami

Bezmięsny żurek z chrzanem, jajkami i grzybami
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 2 marchewki
  • 1 por (tylko biała część)
  • 500 ml wywaru lub wody
  • 400 g boczniaków
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 500 ml żurku
  • sól i pieprz
  • majeranek do smaku
Dodatki:
  • 4 jajka ugotowane na miękko
  • puree z jasnych warzyw
  • 100 g tartego sera

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i por. Dodać listek laurowy oraz ziele angielskie, smażyć przez chwilę. Zalać wywarem lub wodą. Gotować, aż warzywa będą miękkie.


W tym czasie podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki boczniaki i dodać do zupy. Gotować chwilę, dodać żurek. Doprawić chrzanem, pieprzem, solą i majerankiem.


Puree przełożyć do naczynia do zapiekania i posypać serem. Zapiec w piekarniku, aż ser się roztopi. Zupę podawać z jajkami gotowanymi na miękko oraz zapiekanym puree.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA